четвртак, 10. март 2022.

BRANISLAV STOJANOVIĆ: NAD IZABRANIM AFORIZMIMA MILANA TODOROVA

 

МИЛАН ТОДОРОВ, Изабрани афоризми, Алма, Београд 2021.



 

 

Носталгија за суштинском променом, уз морална питања која се не могу игнорисати - од неправедно уређеног света до неотпорности нашег менталитета на  демагошке облике јавног живота срачунате на стагнацију а не развој демократских, односно слободних животних процеса – у основи су ових, а има их равно шест стотина врхунских сатиричних афоризама сабраних из четири раније објављених књига Милана Тодорова.

Овај сатиричар, приповедач и романсијер с разлогом је заступљен у најзначајнијим домаћим и светским антологијама сатире.

Оно по чему се афоризми овог аутора издвајају у мноштву писаца истог жанра је њихова литерарна димензија, која им обезбеђује трајност. Ако је, као што је својевремено Брана Црнчевић написао, афоризам бастард рођен из везе политике и уметности у случају ових афоризама превага је на тасу стилске и садржајне поетичности.

И овом књигом Тодоров показује да је писац високе сатиричне инвенције. Премда писани у распону од безмало тридесет година сабрани афоризми овог писца показују да многи племенити циљеви претходних епоха не само да нису остварени, него су претежно протраћени у заблудама и манипулацијама којих, чини се, нису лишени ни наши садашњи а ни будући дани.

                                                                                                     Б.Стојановић

 

Нема коментара:

Постави коментар