уторак, 6. децембар 2022.

MILAN TODOROV: GOBLINSKI MOD


 (Gordan Lemajić ŠAMAR SUNCU, roman, Prometej Novi Sad, 2o22)




„Goblinski režim“ je izabran od strane javnosti za „Oksfordsku reč godine“. Termin se odnosi na vrstu ponašanja koje je neopravdano samozadovoljavajuće, tačnije tipično na način koji odbacuje javno priznate norme i socijalna očekivanja.

Zbog toga mi se upravo ta sintagma sve vreme vrtela u mozgu dok sam čitao Lemajićev „Šamar suncu“.

Posle početničkog autobiografskog romana Gordan je ovim romanom odvažno zakoračio u svet fikcije. Napisao je roman o društvenom marginalcu koji u svetu iznuđenih normala pokušava da preživi, ne odustajući od svojih normi i principa koji često ili uglavnom nisu društveno prihvatljivi.

Postavivši osu priče na takve osnove pisac je dobio zamah za preispitivanje složene mreže uspeha i krivice, kao i izdaje među prijateljima. Ljudi u romanu se mahinalno sudaraju međusobno, poput lutaka u  prašnjavom pozorištu.

Za njih je život uska granica između sreće i propasti, kao što je, može biti, u svačijem postojanju. Međutim, ono što ovom romanu daje poseban, rekao bih turbulentni, pokretački i prekretnički ton jeste to što je osetljivost protagonista na tu surovu činjenicu veoma mala. Ona gotovo da ne postoji.

Ta jezivo odabrana muškost, jer ovde je o tome reč, junaka, Gluvog Ćelu, sprečava da postane pristojna figura u društvu ostalih figura i lutaka svakodnevlja.

Sokovi radosti za kojim tragaju junaci ovog, rodnog, muškog romana isključivo je vezana za njihovu životnu snagu. Oni, naime, nimalo ne mare za poboljšanje stvari i standardne pokušaje da rešavaju životne probleme. Jedina radoznalost koja još postoji vezana je za žene. U traganju za poslednjim muškim strastima iscrpljuje se junakova ambicija da bude i traje. Ekstaza, zanosi, dokazivanje sada pripada nekom prošlom dobu. I to je divno. Konačno smo slobodni, poručuje nam autor.



 

 

Нема коментара:

Постави коментар