понедељак, 20. март 2023.

MILAN TODOROV: LOKALNA ANESTEZIJA

 

 

 


Kad se neko opusti i kaže sebi: „Dobro je, moglo je biti i gore“ – to je sigurna smrt.

Možda preterujem, a možda i ne preterujem. O smrti čovek uvek razmišlja kao o nečem za njega neostvarivom. Uspavljuu ga ritam i rutina života.

Protiv te gvozdene granice su dozvoljena, ma šta dozvoljena, poćeljna sva sredstva.

Uvek je potrebno prevazilaziti sebe, hoću da kažem tražiti više nego što možeš da dobiješ.

E sad, to možda ne zaslužuješ. U stvari, sasvim sigurno ne zaslužuješ. Međutim, moraš da tražiš. Na to imaš pravo. I ne smeš da zaboraviš da spasilac, a ti si davljenik, uvek dobije šamar.

Jedan moj ispisnik po peru, Radoje,  je svojevremeno pisao kako bi mogao da otvori korparsku radnju od korpi koje je kao odbijenice dobijao od svojih simpatija.

Ponekad smo zahvalni onima koje su nas odbili.

Kad vidim u šta su se neke mlade, vitke plavuše sa srnećim očima pretvorile samo desetak godina posle udaje, osetim blagu jezu, kaže mi.

Bolje je da ostanu senke.

Senke?

Da, senke, one nemaju nikada konačan oblik. I da znaš, ja nikada ne ismevam prošlost, jer ona je skrojena prema obrisima naše duše. A duša je čežnja. Ništa manje ni više.

Ne javlja mi se Radoje već dve godine. Ja ga ne zovem. Traje to. Šta da mu kažem. Ša ima ili jbš li šta? Ponekad pogledam njegov profil na fejsu. Poslednja objava iz pretprošle godine. Nekolicina prijatelja mu je čestitala rođendan, Nikome nije zahvalio. Jedan mu je poslao tri krstića.

Pitao sam se šta to znači.

Nisam se usuđivao da ga nazovem. Šta ako je umro? Počeo sam da mislim o tome kako mi je, baš u vreme njegovog medijskog nestanka, a beše novinar, jedan penzionisani udbaš, koga smo oboje poznavali, tajanstveno saopštio da je video Radoja i da je sama kost i koža.

Zbog čega, pitao sam policajca.

To moraš da pitaš njega.

Logika tipa koji je završivši Pravni fakultet, moja generacija, odjednom postao dalek i tajanstven. Zaposlio se u MUPu.

I šta sad?

Žene koje smo ponekad pominjali su iščezle. Šetam svako veče gradom i povremeno diskretno, u mimohodu, pogledam lica prolaznika i prolaznica.

Ništa neobično. Na keju uz Dunav samo jedna koja nadima grudi,  plava sa crnim krupnim očima, brzo hoda u plavoj trenerci po crvenoj sunčanoj stazi. Pogledam je, samo zato što se izdvojila. Drugačija je. Pomislim šta je ona sve spremna da uradi, Hoda stazom po kojoj svi trče. Ipak, imam utisak da zna šta želi od sebe i drugih.U povratku  sevne pogledom na mene. Kukavički, trgao sam pogled.

Ona ga odmah , nekako besno, skloni.

Nekad smo, na osnovu načina na koji žena trgne očima, znali na čemu smo. Nizale su se epizode s ove muške i one ženske strane.

Jednom mi se jedna toliko sviđala…toliko nenormalno. Ali, stalno mi je slala korpe.

Jednom prilikom zamolio sam je da mi preporuči neku svoju drugaricu za, kako rekoh, lokalnu anesteziju.

Sa zebnjom sam očekivao šta će reći.

Nisam ja makro.

Ne, nije to rekla.

Potraži je sam.

Ni to nije rekla.

Ćutala je. Ćutanje je najgora vrsta korpe.

Mogao bih njegovoj dilemi da dodam svoju.

Ali, kako ako je mrtav? U poslednje vreme mi s eu glavi stalno mešaju Eros i Tanatos. Ovaj drugi je budala, ali budale su uporne.

Žene se, govori mi, ponekad pretvaraju da im je svejedno. Zato, brate, ne odustaj nikad.

Odlučio sam da ga, tako oko dva iza podneva nazovem. To je idealno vreme za razrešenje dilema. Čovek još nije preterano zamoren, mozak i srce su još sveži zahvaljući dubokom snu, o kome čitam u poslednje vreme kao o čudotvornom leku za zaboravljanje.

Biram broj.

Pozvani pretplatnik nije dostupan.

Znao sam da uvek ima bar dva telefona. Jedan vrlo ličan.

To je za kurve, govorio mi je. Ali ne za svaku. Samo za posebne, koje me zaslužuju.

Ne dajem ga nikom. Lagao je. Nikad nije imao nijednu drugu ženu osim svoje.

I tako, nisam imao broj za nepostojeće kurve. 

A, ukoliko j neka postojala, nadam se da je  sačuvalamistični broj i da ga zove povremeno, kao vrsta lokalne anestezije.

A korpe, one o kojima smo pričali?

Ne poželi tuđe ako nisi spreman na njih.

Ti mi to kažeš? - pitam ga misleći na sva naša loša iskušenja, osim poslednjeg, neponovljivog iskustva,  iskustva  odlaska.

 

 

 

 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар