Ne
znam da li ima smisla da pričao o tome,
Jednu
ili dve sezone snabdevao sam vinom Klub književnika u Beogradu. Preporučio me
je jedan poznati zemunski enolog rekavši Budi, koji je vodio tu čuvenu kafanu
da bi vilo dobro da u ponudi ima i neko lako fruškogorsko vino.
Ja
sam u to vreme, ostavši bez posla počeo taj posao sa vinima i upravo tih dana
obilazio sam beogradske kafane nudeći svoja bela, ružičasta i crvena vina.
Nije
bilo lako. Naprotiv. Većina menadžera, jer gazde se, po pravilu nisu nikad
pojavljivale, bile su prevejane hulje. Uzeli bi uzorke, tobože za probu, popili
ih uveče sa, pretpostavljam svojim kurtizanama, i nikad se nisu javljali.
Sa
Budom je bilo drugačije. Zatekao sam ga u kuhinji, pored njegovog čuvenog
četvorostrukog smederevca, sa zavrnutim rukavima kako mesi meso za roštilj. Mesio
je, brat bratu bar tridesetak kilograma. Povremeno bi brisaoruke o belu kecelju
koju je stalno nosio i prilazio smederevcu da promeša sarmu u zelju ili viljuškom
proveri koliko su kuvane svinjske butkice i pride da okrene crvene babure i
ljute paričice koje su crvrčale na plotni ispod koje je dimio ugalj tipa
nesušeni vreoci ili tako nešto.
Hoću
da kažem kako je sve bilo domaćinski, nadgledano i bez rasipništva.
Kad
sam mu ispričao priču o našem rizlingu samo je klimnuo glavom starijoj gospođi,
koja je sedela u uglu kuhinje nad knjigama ulaska i izlaska robe.
Plati
mu.
Koliko?
Dva
kartona za početak.
Platila
mi je u kešu.
Bila
je to njegova prijateljica sa kojom je živeo postavši udovac.
Donesi
za dve nedelje novu turu, rekao je Buda.
Šta
ako ne popijete?
Popićemo.
Evo
mene za dve nedelje.
Iz
dvorišta, uskim betonskim stepeništem spuštam se do magacina Kluba književnika.
Sećam se one nečije rečenice: „Nikad ne reci da si književnik“ i ja to ne
govorim. Ja sam sada vinogradar i vinar. Dočekuje me Budi menadžer. Glasno pita
Budu, koji je sprat iznad u svojoj kujni, gde da smesti ovo fruškogorsko.
Iza
uglja, kaže Buda.
I
ja mu donosim dva kartona brižljivo punjenog vina u ugljenu prašinu. Buda
silazi, pogleda kartone i daje mi novac u kešu. Dobro je vino, kaže. Ima neka
mala grupa koja se navadila na njega.
Sledeća
tura je već tura od poverenja. Odnosim kartone sa bocama, mladi menadžer
Crnogorac ih preuzima i daje mi novac. Ostavljam mu dobar bakšiš sa željom da
forsira moje vino.
Sledeći
put , kaže, donesi četiri kartona. Vino dobro ide.
Posle
dve nedelje evo me opet tamo. Spuštam, hukćući, četiri kartoba sa vinima u
podrum sa ćumurom i Crnogorac mi kaže da ostavim samo dva jer su mu dva još
ostala a on će platiti četiri.
A
Buda, pitam.
Buda
nema pojma.
Ostavljam
dva kartona i on mi daje novac za četiri. Da bi mi savest bila mirna novac za
dva kartona ostavljam njemu.
Zašto
toliko? Da podelimo?
Išlo
je to neko vreme a onda stalo.
Budina
prijateljica koja mu je vodila knjige je umrla.
Buda
je, po svemu sudeći, shvatio da ga menadžer potkrada.
Otpustio
ga je.
Porudžbine su bile sve ređe. Klijentela
se menjala.
Imam
još tvog vina iza uglja, govorio mi skoro zgaslim starinskim glasom preko
telefona.
Lepotice
noći su pile samo strana pića. Francuski konjak na tuđ račun.
Mira
mi je umrla, rekao mi je.
Čuo
sam, Moje saučešće.
Ovde
svako veče dolaze lepe mirisne žene a ja vidim samo nju.
Vrlo
brzo prestali smo da sarađujemo.
Kao
da je sa onom belom, pomalo zaprljanom krpom obrisao sve što je do tada bilo i
nije se više ničega sećao.
Otišao
sam tamo posle nekoliko meseci. Klub je bio potpuno renoviran. Novi vlasnici
zadržali su samo Budin četvorostruko smederevac, konzervirali ga i kao eksponat
izložili kiši i snegu na dvorištu. Budi, su dali dobro otpremninu i plus bogat
honorar samo da u lakejskoj livreji stoji na ulazu i pozdravlja goste.
Kad
sam se pojavio nije me poznao. Klimnuo je glavom i rekao mi klišetirano:
Dobrodošli u klub pisaca.
To
više nije bio on. Bio je maskota.
Budo,
rekao sam mu, zar me se ne sećate?
Imao
je na glavi neki srebrni cilindar i samo je lako klimnuo glavom. Ni danas ne
znam šta mu je to značilo.
Da
ili ne?
On,
koji je za trpezom, jelima svojih ruku i pićima po svom ukusu, spajao dve
polovine Srbije, posle koji mesec umro je od kapi.
Ova
priča nema nikakvu poruku. U tome je, možda, njena suština. Radimo mnoge stvari
sa žarom i dajemo svaki damar sebe da uspemo. Ponekad, kako to kaže Silvija
Plat, ako se ne varam, dovoljno je samo da okrenemo dlanove na gore i budemo
sasvim prazni.
Нема коментара:
Постави коментар