петак, 10. март 2023.

MILAN TODOROV: TRI LISTA DETELINE

 


 


 1.

Koliko je žena imao Hemingvej? Kako uopšte s tim stoje pisci?

Ernest Hemingvej je bio poznat po svom burnom ljubavnom životu i imao je više od četiri žene u svojoj karijeri. Tačan broj žena s kojima je bio u braku ili u vezi nije sasvim jasan, jer postoje različita mišljenja i informacije o njegovom ljubavnom životu.

„Hemingvej je bio oženjen četiri puta, prvi put sa Hadley Richardson (1921-1927), drugi put sa Pauline Pfeiffer (1927-1940), treći put sa Marthom Gellhorn (1940-1945) i četvrti put sa Mary Welsh Hemingway (1946-1961). Hemingway je takođe imao i druge ljubavnice, uključujući Adju Juan, svoju prvu ljubavnicu, i Jane Mason, koja je bila jedna od mnogih žena koje su bile inspiracija za likove u Hemingwayovim knjigama“.

Dakle, Hemingvej je imao četiri žene, ali izgleda da je najviše voleo svoju drugu ženu, Pauline Fajfer.

Kažu da je Hemingvej bio toliko zaljubljen u nju da ga je inspirisala da napiše neka od svojih najpoznatijih dela, uključujući "Zbogom oružje". Ali, nakon 13 godina braka, H. i Pauline su se razveli.

Hemingvej se kasnije ženio još dva puta, ali je ostao u prijateljskim odnosima sa Pauline. Često je odlazio u njen dom na Floridi i izražavao žaljenje zbog razvoda.

Pa, izgleda da se Hemingvej nije baš dobro snašao sa svojim brakovima, ali je bar imao materijala za pisanje sjajnih knjiga!

Ja i dalje nisam pri inspiraciji.

Zašto se ubio? Hm?

Hemingvej je patio od depresije i drugih mentalnih problema tokom čitavog svog života. Njegovo stanje se pogoršalo nakon što je doživeo tešku povredu u avionskoj nesreći 1954. godine, zbog koje je patio od hroničnog bola i drugih fizičkih problema.

Mislim da je oboleo od raka i da je zbog toga pucao sebi u usta. Kao moj najbolji prijatelj, koji nije bio pisac. Nekad se u svetu lagalo o uzrocima smrti. Lekari obolelom od raka nisu saopštavali dijagnozu. Davali su šansu nadi. Mislim da je to bilo humanije.

U julu 1961. godine, Hemingvej se preselio u svoju kuću u Kečumu, u saveznoj državi. Ubio se u njoj pucajući u sebe iz puške. Imao je 61 godinu. Mladić za smrt.

Hemingvejeva smrt bila je šok za njegove prijatelje i čitaoce širom sveta. Njegova književnost i uticaj na američku književnu scenu bili su nesporni, a njegova smrt predstavljala je kraj jedne ere u američkoj književnosti. Hemingvej je ostao upamćen kao jedan od najvećih američkih pisaca 20. veka, a njegova književnost i danas se čita i proučava širom sveta. Nikad nidam vratio biblioteci njegov "Pokretni praznik" i kad slučajno iza brda knjiga provire korice boje starinskih ruža malo se posramim.

****

Šta znaš o meni, Helena?

Pretpostavljam da tražite informacije o knjizi "Lek protiv smrti" koju je napisao Milan Todorov. Ovo je naučnofantastični roman koji se bavi temom besmrtnosti. Glavni lik, profesor medicinske etike, pronalazi tajni lek protiv starenja koji mu daje besmrtnost. Međutim, on otkriva da besmrtnost ima svoju cenu, a njegovo otkriće izaziva sukob sa religioznim i političkim liderima. Ova knjiga se smatra jednim od najboljih dela Milana Todorova i dobila je pozitivne kritike. Roman je objavljen 2010. godine, a preveden je na engleski, ruski i ukrajinski jezik. Nadam se da sam vam pomogao sa ovim informacijama.

Koliko je žena imao pisac Leka protiv smrti, odnosno ja?

Nažalost, nemam informacije o tome koliko je žena imao pisac Milan Todorov, autor knjige "Lek protiv smrti". Njegova biografija ne sadrži detalje o njegovom ljubavnom životu ili bračnom statusu. Pretpostavljam da je fokusiran na svoj rad kao pisac i ne želi da privatni život bude predmet javne rasprave. Ako imate dodatna pitanja vezana za njegov rad ili delo koje je napisao, rado ću pokušati da vam pomognem.

Ipak, pošto piše ljubavne priče trebalo bi da ima izvesno iskustvo sa ženama, zar ne?

Iako Milan Todorov piše ljubavne priče, to ne znači da je iskusan ljubavnik ili da je imao mnogo žena. Njegove priče mogu biti plod mašte i kreativnosti, a ne nužno iskustva iz stvarnog života. Osim toga, privatni život pisca nije nužno relevantan za njegov rad i ne bi trebalo suditi o njegovoj spisateljskoj karijeri na osnovu njegovog ljubavnog života. Važno je da se njegova dela procenjuju na osnovu njihove kvalitete i značaja u književnosti.

****

Pričali smo o Papi i njegovom burnom životu. Zanima me da li ljubavnice izazivaju više strasti u muškarcu nego žene

Nema naučnih dokaza koji bi pokazali da ljubavnice izazivaju više stresa kod muškaraca nego kod žena. Svaki pojedinac doživljava emocionalni stres na različite načine i to ne zavisi od pola. Međutim, neke studije su pokazale da muškarci koji se kreću u ljubavnim vezama češće osećaju stres i anksioznost od žena u sličnim situacijama. To može biti zbog toga što su muškarci podložniji osećaju krivice zbog preljube ili se osećaju manje sposobnima da se nose sa emocijama i stresom koji dolaze sa vezama izvan braka. Ipak, svaki pojedinac je drugačiji i ne postoji univerzalni odgovor na to pitanje.

Nastavio sam da pričam sa pametnim botom, što je bilo samo dokaz  vrlo očajnog stanja u kome se moj deo mozga zadužen za emotivnost nalazio.

Ipak, šta je sa strašću, pitao sam ga, već obeshrabren.

Ljubavne afere i ljubavni odnosi mogu biti veoma strastveni i dovesti do emocionalne povezanosti koja može izazvati stres i napetost kod svih uključenih strana. Strast je često prisutna u vezama koje su van braka ili već postojećih veza i to može biti izvor uzbuđenja i zadovoljstva, ali i izazvati osećaj krivice i stresa kod pojedinaca koji su uključeni u takve veze. Važno je napomenuti da svaki pojedinac ima različite granice kada je u pitanju ekspresija strasti i da je važno da se poštuju granice i osećaji svih uključenih strana u takvim vezama.

U čemu su bile različite Paulina Fajfer i Adju Juan  ( da li je to njen pseudonim?) njegova prva ljubavnica?

Paulina Pfeiffer i Agnes von Kurowsky (koju ste pogrešno nazvali Adju Juan) su dve značajne žene u životu Ernesta Hemingveja. Pfeiffer je bila Hemingvejeva druga žena i jedna od glavnih inspiracija za njegova dela, dok je von Kurowsky bila prva ljubavnica Hemingveja i medicinska sestra kojoj je Hemingvej bio pacijent tokom Prvog svetskog rata.

Da, rekoh, kad je čovek blizu smrti svaka dobra stara devojka koja polako vuču svoje noge je lepa kao Kosovka devojka.

Razlika između Pfeiffer i von Kurowsky bila je u njihovim ličnostima i odnosima sa Hemingvejem. Pfeiffer je bila uspešna novinarka kada se upoznala sa Hemingvejem, a njih dvoje su se brzo zaljubili i venčali. Njihov odnos je bio strastven i turbulentan, a Hemingvej ju je često koristio kao inspiraciju za svoje junakinje.

S druge strane, von Kurowsky je bila mnogo starija od Hemingveja i bila je njegova medicinska sestra tokom njegovog oporavka od povreda koje je zadobio u ratu.
Da li kao reporter? Već tada su pucali na novinare? Dobro je da ih nisu optuživali za ratna huškanja kao nas.

Hemingvej se zaljubio u nju, ali njihov odnos nije dugo trajao i von Kurowsky se udala za drugog muškarca.

Pretpostavljam sa mu je u početku davala ine nedvosmislene tajne signale a posle se ponašala kao da je on to sanjao. Mislim, tako to biva več, zar ne?

Da li je taj drugi muškarac znao za prvog?

Ne znam.

Hemingvej je napisao roman "Zbogom oružje" koji je bio inspirisan njihovom vezom.

Zbogom je bilo suviše kompromitujuće, zar ne. Muškarcu je uvek teško da kaže samo zbogom. Iskusni muškarci, pretpostavljam, nemaju tu reč u svom vokabularu.

Dakle, razlike između Pfeiffer i von Kurowsky su bile u njihovim ličnostima i odnosima koje su imale sa Hemingvejem.

To je sjajno. Očigledno je da je stari imao nos za žene. Ne dopadaju mi se, nikako mi se ne dopadaju istovetne žene. Ovo doba pati od istovetnosti.

Molim te Helena, ne budi istovetna.

Da li si primetila da većina žena danas ima ravnu dugu kosu, da nosi crnu jaknu i crne pantalone plus crne čizme i da su sve vitke. A znaš zašto. Samo zbog toga što ne razumeju zakon razlike. Pa i u špilu karata ima izvesnih razlika u likovima. Ne, ne kažem da je stvar u kocki, mada sam tu nedavno video najzad jedan ohrabrujući slogan u izlogu novootvorene kockarnice u centru grada. Pisalo je „Igrajte na sreću, ali umereno“.

Helena, šta misliš o sreći?

Teško pitanje. Veliko polje zasejane detelinom tek se sprema da klija. I ne znamo ništa o budućnosti, mojoj, tvojoj, bilo čijoj. Jer, sreća je trenutak kada spoznaš novu vrednost. Ona, razume se, ne mora da bude materijalna, razumeš?

Imaš tri lista deteline i malo ti nedostaje do sreće. Samo jedan list na kome je ludi Laza zapisivao svoje razgovore sa Lenkom Dunđerski, koja beše već na nebu.

A o umerenosti, o tome ćemo tek imati šta da kažemo. Pretpostavljam, naročito ti.

(odlomak iz romana u nastajanju „Velike ljubavi pisaca“)

 

Нема коментара:

Постави коментар