субота, 15. октобар 2022.

MILAN TODOROV: RAT I MIR

 (odlomak iz romana "Pristanište", Adverto Novi sad, dva izdanja, 2018 , 2019)



Jedan čas je mrzim, sledeći bih je mogao zamoliti da mi oprosti, mada je ona mene ostavila ne objašnjavajući mi za što cmizdri dok odlazi svojom voljom sa drugim muškarcem, koji je doktor i koji će je, naravno, ostaviti čim je se zasiti.

 

Doktori su novi strogi bogovi našeg vremena. Kad u novinama vidim vest da je neki dr umro, prvo što pomislim je

da se radi o štamparskoj grešci. Ili o lošem doktoru koji je silovao na smrt bolesne pacijentkinje pa ga stigla božja kazna.

 

Ne mogu da verujem da se takve stvari dobrim doktorima dešavaju. Tako su oholi i sigurni u sebe da čovek mora da misli da su dobri glumci i da se samo vešto pretvaraju dok prstom proveravaju oštricu skalpela pre sterilizacije.

 

Naravno da su to sve gluposti. Mogu da zamislim kako bi se smejala posle takvih mojih rečenica. Ali i ona zna da sam bar delimično u pravu. Stvari sa svima nama mogu iznenada da krenu naopako. Ali to počinje uvek kao nešto nevidljivo i zbog toga je uglavnom i vrlo komplikovano.

 

„Najbolje je kad imaš mir sa sobom“, mudrovao je doktor Melhior Mutavdžić. I on je, rekoh već, bio doktor, ali neki sasvim dobar lik, kao veštičar Teri Pračet: bifokalne naočari, blage upale oči iza njih, širok osmeh ušuškan u mekoj beloj bradi. Nije verovao u ljubav, kako bi neko naivan možda mogao da pretpostavi. Verovao je u zakon tela. Govorio je da sve zavisi od kakve si građe. Hobi mu je bio da proučava ljudske fizičke snage. Tvrdio je da su Drugi svetski rat dobili Rusi jer su bili spremniji da izdrže velike hladnoće dok obavljaju nuždu u dubokom snegu. Nemcima su se smrzla jaja. Tako je, zbog slabosti tela, pao fašizam. Uzalud je Hitler terao SS trupe da jurišaju na Staljingrad. Uzalud disciplina. Priča se da su Rusi ispod pantalona nosili vunene nakurnajke koji su im čuvali toplotu muškog alata i to je sve o ratu i miru.


Нема коментара:

Постави коментар