четвртак, 19. октобар 2023.

IZMEĐU PRISILE I ČEŽNJE

 

 


(nad rukopisom romana „Najbolje godine“ Milana Todorova)

 

 

Okvirna priča o klubu Čarlsa Bukovskog, koji kao ilegalna birtija postoji u malom gradu, poslužila mu je kao transkript  uspomena.

Ali prošli događaji su zapravo epohe, odnosno kolekcija nataloženog vremena u posudi sa peskom i zemljom.

Stoga ova proza, osim  narativa, donosi i svež vazduh poezije u roman, jer se u njoj sve ljulja i  to se ljulja sve vreme između pripadnosti i nepripadnosti društvu. Između raja i pakla su sve naše, poručuje pisac, najbolje godine.

Lik glavnog junaka Predraga Krstića je vedar i nije, kako bi se moglo pretpostaviti, bolesno vezan za nostalgiju.

Naprotiv.

On se, u zrelim godinama, brine za svoje telo, odlazi redovno na plivanje na, takođe, neregulisanu plažu, prisećajući se roditelja, ali i stvarajući, najčešće u imaginaciji, snažne nove ljubavne veze. Ponekad stvarne ali kratkotrajne. Kao trzaj na licu lepe žene u prolazu, koja ga pogleda budeći u njemu nadu i ode svojim neznanim putem.

Grad zauzima posebno mesto u svim Todorovljevim romanima, ali na način izmicanja od njegove zgusnutosti u nervne čvorove savremenog prebrzog toka.

Glavni junak je, stoga, fasciniran crnim poludivljm mačorem zbog koga odlazi svako veče u krčmu uz njenu obalu da bi ga posmatrao. Crni mačor kao metafora strašne i čudne sile zvane smrt i željeno osećanje pripadnosti lebdi u centru ovog dela.

Dok sam sa uživanjem čitao rukopis „Najbolje godine“ neretko sam se prisećao Tišminog, malo poznatog romana „Ženarnik“. I u jednom i u drugom delu je, razume se različitim stilskim postupkom, opisan, vrlo uverljivo i nepatetično, odnos sa nekolikim ženama a sve je to pomešano u svojevrsni dnevnički hibrid koji bi se mogao svesti na krajnje ozbiljnu rečenicu koju svako od nas kaže jednom u životu: „Kako sam dospeo do ovoga?“

Sjajan roman, stilski besprekorno ostvaren i jezički zategnut između prisile mrtvog življenja i čežnje za lepotom i punoćom ljubavi.

 

Branislav Stojanović, oktobar 2023.

 

 


Нема коментара:

Постави коментар