понедељак, 9. октобар 2023.

MILAN TODOROV: NO FINITO

 

Niko vas tome ne uči. Uvek postoje te male izdaje. Voliš životinje, ali jedeš njihovo meso i posle tvoj znoj poprimi miris životinje čije si meso pojeo. Ponekad, pak, sve to je eksentričnost. A vrlo često i osećaj ugroženosti. Uzmi i nosi.

Bukovski je pisao o ljubavi prema starim polovnim automobilima i načinima na koji nas izneveravaju, a mi ih volimo.

Mene upravo jedan takav vara sa svetom bivših vlasnika. Zaključao je paljenje i mogu da ga pkorenem, uz sve punjenje akumulatora, migoljenje kvačila i menjača, tek posle petnaest minuta grickanja usana i još nečega što ne znam, ali osećam da se troši kao sajla, kao sapun, kao svetlo na kraju tunela koje žmirka dok iz grada bežim u svoju hižu na obronku male panonske planinice.

Da li će me izdati?

Ne motor.

Ne brisač na zadnjem staklu?

Ne, filter za ovo i ono.

Čoveka izda nešto neočekivano i onda, ne odmah, ali vrlo brzo shvati da je bol minula, bez sedativa, bez alkohola, bez morfijuma.

U redu, žena ode za ili sa drugim. Uostalom, sve varke su ono što se u fudbalu zove varke telom. Ostale varke su često devetnaestovekovni flert, kao uteha i potvrda postojanja u oku drugog bića.

Filip, tako ću ga zvati, je u ono ratno doba otišao u neki nemački grad. Zvaću ga Minhenom, mada je možda bio Keln ili zapadni Berlin.  Poneo je sa sobom pištolj marke Zastava, ne znam sad koji kalibar. Uglavnom, to je najopasnija stvar koju čovek može da uradi pri prelasku iz zemnlje u ratu u zemlju koja podržava rat protiv zemlje iz koje dolazi.

Ne znam da li je to vernost grudi ili ko zna čemu.

Ne znam ništa jer u to vreme nigde nije bilo mudrosti.

Uglavnom, moj prijatelj Filip je, sklon ženama i žestini, jedno veče zaseo u nekom baru koji je imao podijum i pevačicu koja se povremeno uvijala oko sjajne prohromske šipke. Mogu tome dovde da svedočim, jer bio sam i ja tamo. Za posle ne odgovaram. Žena oko šipke nije bila u prvoj mladosti. Videle su joj se izdajničke žile oko prepona. Imala je crne hulahopke na kockice i jednu rasderanu žicu koja je, kako je veče odicalo, sve više klizila ka peti. Ali, bila je zaista hrabra i delovala kao osoba koju su ostavili da konačno izvetri kao što to biva sa lepoticama koje istisnu klinke od šesnaest ili, kažu, trinaest i po godina, u tom poslu.

Tek sada, dok ovo pišem kao spomenar prevarnom dobu, znam da je Filip uočio njenu ranjivu zrelost i naručivao je piće i njoj i sebi preterano revnosno. Njoj svako malo, a sebi svako drugo.

Ponekad mu se činilo da ga ona želi, a ponekad ne. Ali, sedeti u baru daleko od rata sa pištoljem sakrivenom u gaćama iza trtice je dobar osećaj u vreme kada je sreća samo imati nekog još živog, vedrog, veselog i nekog ko se ne boji usamljenih ludaka jer je i ona usamljena ptica, luda životinjica i ne zna da li će sve to što radi radi golog preživljavanja ponavljati dok se ne dogodi neka nesreća, jer svi smo znali za krhkost onog što zovemo nada.

Popio sam još jednu čašu vina, tada sam pio samo vino što smatram savršenim lakim opijatom za teranje dalje. Zatim sam rekao Filipu da idem u hotel a on kad dođe, dobrodošao je. Delili smo sobu, radi uštede na dnevnicama.

Izašao sam napolje. Zvuk noći u nepoznatom i velikom nemačkom gradu je bio dobar. Budio je želju. Ali, trebalo je napraviti pogodbu sa svojim bivšim i budućim životom a ja nisam bio spreman za taj račun i odgegao sam se u sobu na trećem spratu nekog uskog oker hotela sa pultom na ulazu na kome nije bilo nikoga tako da sam ključ sobe uzeo lično i poluobučen zaspao popreko na dvojnom krevetu znajući da će Filip, moj poslovni kolega,  ako uopšte dođe, doći tek sutradan oko podneva.

Prevario sam se.

Došao je pre zore. Mislim da je bilo oko tri posle ponoći. Odmah mi je rekao da ujutro rano moramo da napustimo hotel. Pritom mi je pokazao svežanj novčanica.

Bilo je to zaista mnogo novca.

Otkut ti -pitao sam.

Palo s neba, rekao je i u svemu tome kako je to kazao i gestu i lakom znoju koji je širio, znoju pomešanim sa jeftinim damskim parfemom, mogao sam da pretpostavim o čemu se radi.

Bila je sjajna, rekao je, ali umorna. Ne boj se, ništa nije bilo dramatično a ja mislim ni kvarno. Možda njen šešir.

Šešir?

Da, bila je sasvim gola ali je insistirala da na glavi ima taj smešni crveni šešir.

Viđao sam žene sa šeširima i mislio ako je ovo vrhunac onoga što žele onda smo mi, muškarci, gotovi.

Ne, nije bio vrhunac, rekao je. Bila je svesna sebe. To su te žene sa tvrdim bradama muškaraca a telom boiginja.

Pitao sam je zašto je odlučila da posle teške noćne smene ode u svoju sobu sa mnom?

I, šta ti je rekla?

Zamisli, rekla je, zato što ni ti nisi svetac.

Pomilovao sam je po crnoj kosi, jer skinula je plavu periku.

Sestro, rekao sam i ...znaš šta je bilodalje.

Neka muva je kružila oko plafonjerke. Ugasio sam je.

Posle, ja sam kao i uvek, pušio svoju cigaru a ona je, po izlasku iz kupatila, istog trena zaspala.

Obukao sam se, otvorio njenu crvenu tašnicu, ispraznio joj novčanik i izašao.

Mislim da sam uradio stvar koju je očekivala da uradim i da se sve vreme pretvarala da spava.

Sutradan ujutro smo se odjavili na recepciji. Neka starija siva žena sa debelim oknima naočara. Nije prozborila sa nama ni reč.

Otišli smo na prvu benzinsku pumpu, napunili rezervoar do kraja i jezdili nekim autobanima, sećam se, obilazeći kolonu nemačkih tenkova dugu bar deset kilometara.

Nisam ga osuđivao.

Bilo je to vreme kada je biti poslušan i lojalan, dakle biti kao većina, značilo pristati na finito, zauvek.

Na pola puta, rekao mi je lupivši se po čelu:

Jebote, zaboravio sam Zastavu ispod njenog jastuka!

 

 

 

 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар