понедељак, 12. фебруар 2024.

MILAN HADŽI TODOROV: KSENDŽA

 

 

*Svi likovi i događaji u ovoj priči su istiniti, osim pisca koji je izmišljen za ovu priliku.

 

„Vaš sin bi već trebalo da ima devojku“, rekao je mojoj majci visoki stariji čovek koji je živeo u našem susedstvu.

Ne znam šta mu je majka odgovorila.

Upravo sam završio osnovnu školu i upisao gimnaziju.

Kad mi je majka to rekla pomislio sam da je matori u pravu i pokušavao sam, koliko sam mogao, da nađem neku priliku, tačnije pristojnu devojku za ceo život.

Naravno, tada još nism znao da to ne ide tako. Mnogi moju drugovi su već imali ljubavi svog života, držali se za ruke, planirali venčanja, išli na ekskurzije kao na bračna putovanja. Delovali su ozbiljnio i imali neki tajanstveni starateljski osmeh kad bismo se sreli. Meni je sve to bilo kao nešto što moram, a ne mogu da prevaziđem. Imao bih ponekad neku curu u nekom dovratku, bila je naravno neodgovarajuća ali je dozvoljavala da je pipam dok me ne bi zaboleo stomak.

„Dajte mu šansu“, rekao je majci visoki koščati stari komšija. „ U suprotnom dobićete šonju“.

Majka je možda nešto rekla u smislu da sam ja od onih tipova koji kasnije sazrevaju ili tako nešto. Ja bar mislim da mu je to rekla. Možda i nije. Komšija je imao sina stariojeg od mene pet ili šest godina. Retko sam ga viđao, ali kad bih ga ugledao delovao mi je isuviše nežno i krhko za momka koji menja devojke kad mu se prohte. Pamtim da je imao zeleni pogled. Naravno da to nije tačno. Ali, meni je to tako izgledalo.

Moj otac se nije mešao u takve razočaravajuće stvari.

Bio je blagajnik celog života. Pedantan i sračunat. Zbog te činjenice su ga i izabrali za blagajnika mesnog lovačkog društva. Kad su se lovci vraćali iz lova, on je popisivao šta je i koliko ko ulovio. Vodio je, svojim kaligrafskim rukopisom, vrlo urednu evidenciju, koju i danas čuvam negde iza svojih knjiga u starom hrastovom ormaru.

Šta je ko ulovio?

Da li je to važnije od svega ostalog, pitao bih se ponekad, dok sam se trudio da nešto i ja najzad ulovim.

Međutim, to su uglavnom bile devojke koje sam pratio kući, noću, ne tako kasno, jer su se plašile mraka. Neke su bile zaista zgodne. U stvari, one koje sam pratio kući bile su toliko zgodne da je izgledalo da one prate i čuvaju svojom ledenom odbojnom lepotom mene.

Jednom sam, sećam se, pratio sa neke školske predstave ili igranke u fiskulturnoj sali dve sestre bliznakinje. Poverio sam im svoju muku i zamolio ih da mi pomognu.

„Ksenija“, rekla je jedna od njih. „Ja odoh malo ispred vas, a ti mu pomozi“.

I zaista, druga bliznakinja je otišla ostavljajući nas same. Ksenija je zastala i gledala me debelo našminkanim podočnjacima, u kratkoj suknji i belim svilenim čarapama.

Stojali smo tako nekoliko minuta bez reči u dovratku neke stare drvene kapije.

„Šta ti je“, upitala me je najzad.

„Ništa“, rekao sam.

„Možda ti se ne dopadam“, pitala je sad već nervozno. „Možda ti se više dopada moja sestra?“

„Ma ne, iste ste.“

Uhvatila me je za ruke i stavila ih na svoje bokove, koje je potom zaljuljala.

Shvatao sam da treba da se dogodi nešto, ali nisam bio siguran šta. Uhvatio sam je za dupe. Bilo je tvrdo, kao u grču.

„Šta ti je, Ksendži“, upitao sam je. “Nećeš?“

„Šta?“

„Pa to.“

„Možda jednog dana“, rekla je.
„Ali“ , kazao sam „ ja moram sada“.

Stražnjica joj se još više stegla. Bila je poput stene.

„Postoji mesto u mom srcu koje nikad neće biti popunjeno do kraja“, promucala je.

„To si lepo rekla“, rekoh odvajajući se od nje i nejasne prirode našeg odnosa.

Posle sam je uvrstio u svoj beskonačni spisak žena koje se ne daju. One, verovao sam žele isto što i ja, ali zbog nečeg sasvim nejasnog, možda kosmičkog, čuvaju svest o svojoj nepripadnosti nikome kao svoju malu

ikonu.

Mislio sam šta bi moja dobra majka, da zna ovu priču, ispričala bolesno radoznalom komšiji.

Da moj ljubavni put ipak nije bez neke, kakve takve prakse. Naravno, verovao sam da je daleko ispod prakse njegovog bledo zeenog visokog sina, koji je već studirao pravne nauke i zatim postao sudija koji deli pravdu na život i smrt;  da je to što on radi nešto veliko i važno što se bez zazora i stida, tako karakterističnog za mene tada, pa i sada, otkriva svima.

Ksendža, nedodirnuta do kraja, ostala je za ceo moj život pojam o enigmatičnosti žene i njenog tobože otvorenog duha, a u suštini mere koja drži svet u horizontali, ma koliko ta tačnom merilima lovačkog blagajnika izmerena, mera bila skupocena.

A sin, komšijin sin je, razume se, na radost, osvajao žensku po žensku da bi najzad, jednog lepog dana oženio devojku iz mog razreda u gimnaziji, Milenu, kojoj sam gledao pod suknju i koja je to videla ali nije sklapala noge nego ih je, može biti, baš zbog nečeg, neutvrdivog, držala raširenim pokazujući svoje već zrele butine dok sam mislio: zar sve što je preda mnom mora da bude deo mene da bih bio čovek.

 

 

 

 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар