субота, 3. фебруар 2024.

MILAN TODOROV: OPRANA VODA (odlomak)

 


      Sve što nam se sada pojavljuje je sadržaj koji je naknadan. Ti to, kao pisac feljtona, najbolje znaš. U naknadnom sadržaju sećanje gubi smisao u mnogo čemu i nama se, meni osobito, pojavljuju slike koje ne moraju da budu verodostojne. Možda su neke koje kanim izneti i preuveličane ili obojene mojim doživljajem sveta. Možda skoro ništa nije bilo takovo. Uostalom, što mi možemo znati o tuđim zamislima? Osobito o tuđim ljubavima, nesporazumima i opraštanjima...

      Ne znam zašto se ubio moj otac. Djed je bio prokazan za ratnog zločinca iako je, u osnovi, tako sudim, bio mesečar.Ali, taj međuprostor između očeve smrti i dedinog navodnog nepočinstva saradnje u stvaranju i delovanju fašističke radio stanice zvane NORA, što je naravski skraćenica za Novosadski radio, je neverovatno rastegljiv. Dojmim se da tu očito nije bilo samo rata, ili ga je bilo u nagoveštajima, no sve je bilo igra na ivici krivice. Ja ne znam točno što je bilo. Ja samo nagađam. Znalo se da je djed imao ljubavnicu pored bolesne žene. Što je to u hrišćanskom smislu značilo? Što je moj otac mogao da misli kako je začet? U ljubavi ili u navici? Čovek je instinktivno biće. To ga, naravski, ne opravdava. Nagoni nisu životinjski, nego su upravo prirođeni čoveku. Nekom više, nekom manje. Što znači ostati čovek? To se prečesto rabi. Čovek odavno ne zvuči gordo. O ženama ne bih. One su deo iste priče, samo sa druge strane jastuka. Ili novčića. Kako koja.

      Ono što hoću da ispričam, nije ono što znam pouzdano. Detalji su, dragi moj, skupljeni, što se kaže s koca i konopca. Ne znam kako će ljudi suditi o mojoj familiji. Ako će uopšte suditi. Korito sa prljavom ili, kako sam kad sam bila mala govorila: opranom vodom, je odavno bačeno. Nisam se nikad udavala. Imala sam u životu. a znam da te to zanima, tri i po muškarca. Da li je to mnogo ili malo? Nisam djevica, zar ne? I to je dovoljno, mada ne mislim da nevinost u bilo kojem obliku pokreće bilo kakovu promjenu. Odrasli smo. Niko od nas nije nevin, čak ni u prenosnom smislu.

Ja sam uvjerena da sam živjela pre svog života sadašnjeg. I da je moj otac živ. I da je moj djed bio dobar čovek dok je bio živ, pre nego što je bio oglašenim za zlikovca a već je bio mrtav.

       Ponekad, ne smej se, ne podižem gaće s poda. Neka ih.

      

Нема коментара:

Постави коментар