четвртак, 22. фебруар 2024.

MILAN TODOROV: VRUĆA VODA SUBOTOM

 

 

„Izdajem prolaznu sobu za mladu studentkinju iz unutrašnjosti sa upotrebom kupatila. Vruća voda subotom. Muške posete nisu dozvoljene.“

Kako sam se smejao takvim oglasima, a bilo ih je u neko staro vreme kada su gazde vladale tuđim postojanjem.

Jednom sam izdao garsonjeru nekoj takvoj mladoj studentkinji. Razume se, soba nije bila prolazna, kupatilo je bilo slobodno svakog trenutka i nisam se mešao u dolaske muških posetitelja niti ženskih.

Važno je da svako ima svoje zidove i da oni budu gluvi.

Studentkinja je prethodno došla da pogleda garsonjeru. Bila je sa muškarcem srednjih godina koji se predstavio kao“tata“. Delovao je mlado za tatu, ali šta sam mogao da znam. Ljudi se ponekad žene vrlo mladi i dobijaju rano decu, iako se deca nikad ne dobijaju kasno.

Bilo je sve u redu.

Tata je ćerci pomogao da se smesti i pre odlaska, pozvonio mi na drugi ulaz u kome sam stanovao da bi me upitao da li može ponekad da i on prenoći u podstanarskoj sobi sa ćerkom, ukoliko sa poslom u gradu odocni a ne voli da vozi noću do mesta u kome su stanovali. Policija, rekao je, razunete, zatim, na tim poslovnim dogovorima uvek se nešto popije, razumete?

Razumeo sam.

Sve je u redu, rekao sam. Naravno da možete da prespavate tu.

To mi je jedinica, rekao je.

Glupo je da sad kažem kako sam odmah posumnjao. Uostalom, ćerka, visoka crvenokosa i vižljasta nimalo nije ličila na elektro preduzimača koji je bio omalen, dežmekast i imao pogled koji se zatvara pre nego što ga pogledate u oči.

Prolazili su meseci. Preduzimač je uredno plaćao kiriju. Prespavao bi kod ćerke otprilike četiri ili pet puta ili šest...mesečno.

Ništa neobično, dok jednom slučajno prilazeći pored odškrinutih vrata u rano jutro ne ugledah ih oboje u istom uskom krevetu.

Bilo me je stid što sam skrenuo pogled ka unutrašnjosti sobe. Nije me se to ticalo, nimalo. Trudio sam se da status njihove veze ostane nevidljiv, tačnije nepostojeći. Osim toga, mrzelo me je da posle svakog podstanara krečim zidove i plaćam ženu da detaljno obriše sve uglove uključujući i kupatilo.

Ipak, mislio sam o njihovoj vezi.On je bio stariji od nje dvadesetak godina. To ne mora ništa da znači, jer čak i naša ortodoksna crkva odobrava brakove ukoliko je razlika između partnera  petnaest godina. Pet godina razlike, dakle. Tja.

Ovo je samo epizoda u mnoštvu života, smatrao sam. Zapravo, svi mi imamo bezbroj života. Neki su javni, ali takvi su, verovah, u manjini. Ostali su epizode sakrivene u slučajevima ili mogućnostima koje se zovu iskoristi trenutnu situaciju.

Tip je imao novac.

Ona je bila lepa.

Njemu je bilo potrebno da ima nekog baš takvog, odnosno takvu.

Ona je želela da studitra i ostane u većem gradu.

On je, shvatio sam, samo usputna stanica.

Zaboravih da kažem da sam joj izdao stan sa nameštajem u kome je ležaj, polovni i prilično nesiguran, svakako igrao značajnu ulogu.
Jedne kasne večeri pozvala me je telefonom i zamolila da siđem jer ima neki problem.

Sišao sam.

Krevet je bio blizu raspada. Nije to strašno, rekoh, to je montažni krevet. Potrebno je samo da se letvice ispod dušeka ponovo vrate u svoja ležišta.

Ali ja to ne znam, rekla je pitomijim glasom.

Seo sam na krevet i počeo da pospremam letve. Ona je, beše u pantalona pidžami na crvene cvetove sela pored mene i pomagala mi.

Popravili smo.

Laku noć.

Laku noć.
Ništa nije bilo. Sitni dodiri kao izgredi života.
Odselila se sledećeg meseca. Tata je glumio bezazlenost. Ali stvari sa svima nama, njom, njim i najzad sa mnom našle su se na nultoj tački.

Pozvao sam molera da okreči stan.

 

 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар