уторак, 9. август 2022.

MILAN TODOROV: MALI NOĆNI RAZGOVORI

 



Na pijaci sam kupio metlu. Onu starinsku, od sirka. Privuklo me je to što ima rupu u dršci, tako da se može okačiti o neku gredu mi čuvati da se ne deformiše prebrzo.

Nekad su te metle bile budzašto. Ali, to je bilo u vreme veštica koje su njima kidale oblake. Divno vreme čuda. Naravno da ne verujem u veštice. Uostalom, sve žene su svetice.

Metla je za terasu. Dolazi vreme opadanja. U početku je to samo lišće. Međutim, stvari se komplikuju. Svet pokazuje na svaki način da je opasno mesto.

Gradom zavijaju policijske sirene. Znam da je to stari trik. Lukavstvo praistorijskog lovca na bizone koji se drao ne bi li bukom paralisao životinju.

Ovo sada je isto.

Zamara samo raznolikost buke. Šta je gore, jednolično zavijanje sirene bolničkih kola u noći ili uporno kapljanje klime u oluk?

U mirisu jesenje vode leži sećanje na veliki drveni krst pored reke koji su rumunski lađari nekad davno postavili uz obalu na koju sam rado odlazio da sedim na betonskom bedemu i posmatram lov bucova u ranim prepodnevnim časovima. Bili su to moji carski časovi kontemplacije.

Razmišljao sam o poslednjim rečima koje sam izgovorio prethodnog dana ili noći.

Izgovorene reči su ptice. Odlete izvan vremena i prostora. Nikad se ne vraćaju.

Noćne reči su poput lampiona. Otvaraš se drugom biću i ono se, u razgovoru tamnom i dvosmislenom, nevidljivo otvara tebi.

Smrtni greh je greh života, njegove radosti, raspusnosti i poruke: gle, još sam živo meso.

Mali noćni razgovori kao jezik anđela. Na društvenim mrežama ne vidiš sa kim razgovaraš. Slike i portreti, pogled kroz ključaonice u sobe u kojima se sve zbiva u mraku.

A borovi se suše. Reke posustaju. Reka Po, na kojoj je nastao divan roman o lutanju, sada je mali kanal koji neće moći da navodnjava polja rižota i kupovaćete ih ovde, prijatelji, za suvo zlato.

Imam jednu zelenu svesku na kockice i tu svesku, uz olovku, stalno vučem sa sobom da bih, ako mi na um padne neke lepa misao ili slika – uspeo da je zabeležim i sačuvam od zaborava.

Nikada ništa nisam zapisao u nju. Ali, i dalje je nosim sa sobom. Nikad se ne zna.

Možda nešto naleti.

Ne bojim se zabranjenih, nego neispisanih knjiga.

Skoro ništa ne čitam. Govorim nepotrebno.

Pokušavam da načinim selfi portret i vidim unezverenog čoveka koji nikoga ne zanima.

Smiri se.

Uskoro ćeš upaliti prvu vatru jakom cepanicom u svojoj kući u koju nikakvi vukovi, vukodlaci niti veštice ne mogu ni da privire.

Neko kasno zvoni na vratima. Žurim niz stepenice.

Nema nikoga.

Sigurno mi se učinilo.

Hoće to od kratkog, trzavog spavanja.

Sa dolaskom hladnoće noćni psi sve više zavijaju.

Potrebna je nežnost celom svetu. Valjda smo namirili danak demonima.

Oblačim tanku belu košulju. Ona me, osećam, vuče uvis.

Iznad sasušenih stabala. Iznad svetla mobilnih telefona u ponoć. Iznad onih belih tragova na nebu koje stvaraju avioni sejući nam, kažu, smrtonosni virus.

Ali, duhovi me posećuju i dalje.

Doduše, sada su tihi, skoro obzirni.

Ali to ne obećava meku zimu ili toplo proleće.

Sve moram sam.

Kao i ti.

 

 

Нема коментара:

Постави коментар