понедељак, 15. август 2022.

MILAN TODOROV: PIVO

 


 


Najteže u životu je nositi se sa sopstvenom beživotnošću.

Osećate da vas je nešto zgrabilo, nešto jako, nešto što ne nestaje a nema nikakav smisao, osim što vam stvara taj osećaj da ste na putu gubitka.

Pođimo od banalnosti simpatija.

Tu se priča vrti oko biblijskih dilema. U Starom zavetu, koji sam kao student književnosti iščitavao sa mešavinom ushićenosti i zaprepašćenja, čovek nema pravo na emociju.

Umesto toga, zahteva se slepa poslušnost vrhovnom bogu. Pravo na život ne podrazumeva angažman sa drugim ljudima. Bogovi uzimaju čoveku sinove i kažu mu: Ako me se odrekneš, prestaću da ti ubijam decu. Ali, on, taj biblijski čovek se ne odriče boga i gubi sina, jednog za drugim.

I sad o strasti.

Ne, ne postoji tu nikakva vatra iz oka slavne lepotice.

One imaju svoje trijumfe dok trava raste, pa zatim vene, postaje parfem mirisa sena. Pokošenog, pogrešno naravno.

Moje iskustvo je drugačije. Ne pamtim mirise kao Prust. Oslanjam se na reči koje sam rekao i koje su mi uzvraćene ili ne.

Na primer. žena koja me prvi put vidi na plaži i kaže mi Dobar dan.

Posle pola časa prilazi ponovo i govori da mi se nije uzalud javila, te me moli da joj pričuvam ranac sa telefonom i novčanikom, kako mi otkriva.
Zatim odlazi niz obalu da bi se mokra vratila posle bezmalo sat vremena. Skakuće s noge na nogu, otresa kapljice vode svud naokolo i smeje se širokim belim osmehom.

Ja sam žena iz tvoje priče, kaže.

Otvaram limenku piva i žmurim dok je ispijam naiskap.

 

Нема коментара:

Постави коментар