недеља, 25. септембар 2022.

MILAN TODOROV: KAD BROD KONAČNO ISPLOVI

 

 

 

Kafana na obali reke u koju odlazim svako veče polako prestaje da bude popularno mesto.

Sedeti uz reku postaje hladno. Nedostaju neka draga lica, ona koja se pojavljuju odjednom u sto godina tobože i nestaju da se vrate opet posle sto godina naše samoće.

Nagovaram menadžera kafane da zastakli terasu. Tek toliko da nas ne oduva košava, koju ovde zovu Kurati Janoš, jer najčešće udara sa severa iz Mađarske. Pičata Kata, je kao i svaka žena vezana za reku, divno blaga. Pre svega nije toliko hladna. Ima divne noge, koje, kao i sve dugonoge, voli da prekršta. I onda s juga nama dolazi manje halabuke.

Menadžer me gleda, osećam, sa sve većim poverenjem, premda se ne poznajemo, osim što uvek naručujem ista pića: pivo sa duplim konjakom i plaćam malo više od zvanične cene.

Kažem mu da je otac mog venčanog kuma projektovao taj dom koju sada zovu čarda.

On sleže ramenima.

Vremena su protekla rekom.

Velika je to investicija, kaže.

Ne možeš dobiti, ako ne daš, odgovaram.

Sredovečni čovek i žena približnih godina prolaze terasom ka obali. Veče se spustilo kao kradljivac romantične jesenje scene.

Bože, rečni bože, ukoliko postojiš, spasi me romantike. Spasi putnike na vodi sveti lađaru koji si obuzdao oluju na moru i nahranio ribom pet stotina i nešto, ako ne grešim, gladnih usta.

Gladan sam, bože ove reke. Ne znam kako se dele parohije na vodi. na zemlji se to zna.

Kad mi je umrla majka, otišao sam do obližnje crkve da zamolim popa da je sahrani.

Moja majka je bila dobra vernica, ali, interesantno, kako je starila i približavala se smrti, nejasno, nespoznajno, odmicala se od crkve i sveštenika.

Lokalni pop je pristajao da joj održi opelo, ali se plašio drugog lokalnog popa kome je majka, po nekakvom parohijskom rasporedu, pripadala.

No, sve je prošlo u redu.

Dakle, neizvesni muškarac i dobra žena, vidi se po tome što ga sledi u stopu, ruku punih namirnica, ne znam da li mu je žena ili samo kuvarica na brodu koji svetli u daljini, prilaze obali kojoj se velikom brzinom približava čamac sa nejasnom stranom zastavom. Vešto ulaze u njega i on se, bez gašenja motora, sada tiho, udaljava ka svetlima u noći.

Ustajem i odlazim. U zelenom dovratku čarde pomazim, kao i uvek, po glavi crnog mladog psa. On to očekuje. Njemu to, kao i meni znači.

To je kao slika ne veb stranici neke drage, ali fizički nedodirnute osobe.

Stižem kući i čitam ispovest nekog Engleza koji na proslavi trideset godina braka piše da protok njihovog zajedničkog vremena, voljenja, stbaranja dece, povremenih sumnji, zatim ravnodušnosti i ipak nemogućnosti zaborava nisu vredni pažnje, jer je sve proletelo.

Kakav pragmatizam, mislim.

A zatim, mislim, ha mislim, ne može niko očekivati dobra vremena bez loših.

Za sutra prognoziraju kišu.

Jebi se, meteoroškinjo na nezavisnoj televiziji.

Loše dolazi.

Pa...

To svako može da kaže.

I opet mislim na čamac u noći koji nosi čoveka i ženu i hranu za sutra kad brod isplovi, kad ne bude ničega osim gladi i ljubavi...

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар