четвртак, 12. мај 2022.

MILAN TODOROV: ČOVEK SA GVOZDENIM PENISOM I DRUGE PRIČE

 

Stiglo je nežno doba ranog leta. Brajeva azbuka po telu, svom i tuđem. Prošlost nikad nije završena. Mota nam se pod nogama kao napušteni psi oko groblja. Kupili smo za trpezarijski sto stolnjak od vinila, sivi, pravilno obrubljen. Kad budemo sekli lubenicu…

Tako sve počinje. Tom rečju kad budemo.
Kad odrastem neću nedeljom popodne kad ostanem sam u kući drhtati od straha i slušati podstanara i podstanarku kako se u dvorišnoj sobi jebu do iznemoglosti.

Osetljiv sam kao semafor za slepce. Ipak, solidno sam upućen u lokalne prilike. Znam momka od pedeset i nešto koji je ugradio čeličnu šipku u penis. On to, naravno, skriva od svoje žene. Kad grmi podvuče se pod krevet. Žena, ništa ne sluteći, ostaje na njemu. Neće grom, valjda, u koprive?

Ljubav je u sferi zamišljenog. Sve je, uostalom, u sferi zamišljenog. Mi smo skriveni plesači. Naši mišići se trzaju u snu kao tek ulovljene ribe.

Tamo gde vrbe pruće svoje žile u Dunav, tamo su najbolje vrbovače za jelo. Uostalom, zar nije sve na rubu? Razume se da taj rub može biti mnogostruk. Ti, ja, moji, tvoji, pravi i nametljivi prijatelji koji ne misle na tebe nego samo kako da ugnezde sebe nekome i nekud.

Žene sa bujnim grudima nose trake ispod. Mislim da su to granice njihovog carstva. Hanibal ante prsad.

Slonovi koji su preživeli prelaz preko snežnih Alpa da bi razorili Rim, ne znajući da će se Rim vremenom sam razoriti.

Ovo novo doba je doba suše. Čekam da se napune jame oko velike reke i da sednem pored neke, sa tankom trskom i udicom za najmanje ribe, koje ću naravno vratiti u vodu. Bol koji sam im proizveo je nešto što se može gajiti dugo, znam, ali nikome ne preporučujem.

U pitanju su vekovi slabog drugačijeg saznanja.

Kukavičke junačke pesme.

Više nikome ne pišem pisma. Ni na jedno, neposlato, nema odgovora.

Da li je to u redu?

Pitam, onako.

Gde je tu specifična težina teksta nad kojim se, evo, grbim?

Gusta senka ćutanja i čekanja.

Dotle se pesak taloži u bubrege po zakonu gravitacije.

Potrebno je vežbati. Mada to ne osigurava bilo šta.

Moji preci sa majčine strane su bili vrsni cvećari u južnoj Mađarskoj. Moj ujak Dušan i njegova verna ljuba Branka, umeli su za dan, sve puzeći njivom na kolenima, da nakaleme jutro krv crvenih ruža. Posle su pali u postelju. Crvene ruže treba ubrati isti dan kad procvetaju.

Sve je u shvatanju smisla.

Ništa ne pada u šaku, tek tako, sa drveta.

Ali mene ne zanima napor pamćenja. Bio sam dečak. Neko se jebao. Bio sam sam.

I sada sam sam.

I sada se neko jebe u nekoj pomoćnoj sobi.

Što u tome i dalje tražim svoj odraz ako je ljubav zamenljiva?

Reci.

 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар