четвртак, 26. мај 2022.

MILAN TODOROV: PLOVIDBE

 


Pokušaj da snimim brodove koji plove daleko od nas na pesku je propao. Sunce je toliko snažno da me naprosto zaslepljuje.

Brodovi plove mimo svega.

Dugi su i zastave na njihovim pramcima i krmama su izbledele.

Ali, zar se ja ne menjam?

Doduše, ne plovim, mada se spremam da se otisnem sa te tople stope uz most sklon novom rušenju.

Sećam se prelaska onog mosta koji je tu stajao pre njega. Zbog prirode posla morao sam da dugo ostajem na novosadskoj strani. Već posle deset uveče počelo bi granatiranje. Policija koja je stajala na obe strane mosta bila je potpuno nemoćna. Zaleteo bih se automobilom na nekih dve stotine metara pre uzvišenja mosta, policajci bi istrčali iz senke mašući rukama u besmislenom pokušaju da odrede moju ili svoju sudbinu. Ja bih ubacio u petu brzinu, prekrstio se i nagazio papučicu za gas do daske. Razume se da mi to ne bi pomoglo u slučaju da Džo koji je već srušio Varadinski most, u tim kratkim naježenim trenucima dotakne dugme za ispaljivanje.

Hvala ti, Džo. Nisi to uradio svih tih noći, do sutra popodne.

Ja tek sada vidim koliko me je ta blizina neočekivane smrti izmenila. Ne mogu da objasnim taj osećaj. Kao da je neko izdubio u drvetu mog postojanja neku kriptu, neki tajni ulaz u mauzolej duša.

Brodovi plove savršeno uklopljeni u večnost reke.

Odjednom mi se obraća taj muževni čovek koji ilegalno na plaži prodaje pivo i koji nas potiskuje svaki dan sa peska zbog proširenja svog posla. Kaže mi da se upravo zapalilo šumsko rastinje i suva trava uz reku, tako da bi bilo pametno da sklonim svoj auto dalje od toga.

Okrenuo sam se. Gomila posmatrača je zurila u niski dim gonjen vetrom. Vetar je duvao u suprotnom smeru od nas. Čovek koji je dotrčao sa drugog dela plaže rekao je da on, iako je u detinjstvu bio piroman, nikada ne bi zapalio plažu.

Rukopis prošlosti je ipak uvek nečitljiv.

Devojka sa prevelikim sunčanima naočarima. Pas koji laje na kapljice. Dete koje ne hoda. Neke sise na previše tetoviranom telu.

Još želim da živim kao mlad. Ne  želim da me sahrane buke mladosti.

Kasetofon na akumulatorsko napajanje, ručni frižider sa dvadesetak tuborg piva i:

„Imam sve što treba, samo nemam kome da ga dam“.

Reči koje prave atmosferu. Mala obla curica ili ipak žena, pije treće pivo. Uzima mobilni telefon, širi noge u pokušaju da zauzme tamni kut. Flertuje. Njeno telo liči na mlaka periferijska tela za dodirivanje.

Brodovi plove kao da su kopno i voda izokrenuti.

Možda je baš tako. Voda je simbol rođenja života na ovoj planeti. Blizu smo smrti kad pepeo, nemarom izazvanog, šumskog požara počinje da nas plaši.

Uzmi sve, hteo sam da kažem, tom mikro požaru koji su lokalni vatrogasci, sa prastarim kamionom koji u početku nije mogao da naduva dovoljno pritiska da ispusti vodu najzad ugasili.

Uzmi sve.

U Kini su u nekoj planinskoj provaliji otkrili šumu staru šest hiljada godina.

Uzmi sve. Ne plaši se, vatro.

Ti si bog i lek. Spališ sve što nije dobro za mene.

Na primer te žene majurske koje su se zavetovale na celibat, prekrivajući grudohvatima bukete crvenog blistavog cveća.

 

 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар