петак, 20. мај 2022.

MILAN TODOROV: NENADANI VESLAČ


 


 

Kad sam, ostavši bez posla, bio prinuđen da dve godine odlazim na biro za nezaposlene, koji se tako bezazleno zvao Biro rada, svakih šest meseci bio sam prinuđen da razgovaram sa savetnicom.

Bila je to debeljuškasta plavuša koja bi mi, po godinama mogla biti ćerka. Ne mislim ni sada ništa rđavo o njoj. Nju je neko tu ubacio. Bilo mi je jasno od početka. Trebalo je da boravi tu nekoliko meseci i dočeka porođaj. Ona se, uostalom, nije ni pretvarala da bi o nečem važnom i mudrom mogla da me posavetuje. Ona je samo čekala dete, novi život. Sve njene fraze o aktivnom traženju posla spoticale su se o moju mutnu viziju o tome da je ona dobila, najpravednijim čudom na svetu, posao. Čudom zvanim čekanje novog života. Posle nemuštog razgovora sa savetnicom vraćao sam se kući kao pas koji je pobegao sa lanca pa ga udario automobil.

Pritom sam jasno osećao kako mi se kičma povija i pretvara u testo.

Noću sam otvarao prozor u spavaćoj sobi, čak i pri najvećim hladnoćama i neumorno po pedeseti put čitao „Sedam godina na Tibetu“. Svako beži od svojih nacista. A planina je, kao što je već neko rekao, najveći prijatelj. Što veća, to bolji prijatelj.

Bio sam svestan da mogu da preživim samo ukoliko budem bez emocija.

Iako sam mogao da ustajem na levu nogu, ustajao sam kad hoću i kako.

Roditelji su mi bili polumrtvi. Hoću da kažem da mi je otac bio odavno mrtav, a majka se još oslanjala na mene. Nisam mogao da se odvojim ni od te smrti, ni od tog života.

Nisam čistunac, ne idem ni na liturgije niti na mise, mada mislim da ću to jednog dana učiniti.

Stajati ili sedeti u polumračnom uglu božje kuće i čekati kao moljac da izgrizem svoj deo sveta…

Hm…

Kasna histerija je osvežavanje veza sa sobom na tihu daljinu. To sam tada naučio.

Sada posmatram dane kako plutaju postajući sve duži. Spavam više nego ranije, ali se ponekad u snu trzam kao čovek koji očekuje neku vest. Dakle, još čekam Ponekad, u polusnu, mislim doći će pravda. Ali ona ne dolazi. Jer ovo gde živim nikako nije središte sveta. Pupak je negde daleko, skriven kao voćka izrasla iz koštice koja je hitnuta iz voza u punoj brzini između dve prolazne stanice.

I mislim još kako je čudnovato sećati se. Roditelja, gubitka posla, gubitka poštovanja, gubitka volje za ljubavlju i stida.

Sećanje je kao nuklearno oružje. Usmrti više ljudi nego ijedno drugo, ali tiho, sa propadanjem peščanih satova u istrošenim pustinjama naših malih svetova.

Posadio sam neke nove sorte vinove loze. Uglavnom mirisne, poput traminca crnog koji manje rađa i traminca belog. Moj simbolički vinograd.

Gde je loza, tamo je smeh žena. Tako kaže stara latinska izreka. A gde je smeh u blizini je ludilo.

Koliko još treba da čekam?

Danas je čovek u malom plavom kanuu doveslao do plaže ( i reka je čovekov veliki prijatelj), prišao ženi koja je skoro gola ležala na pesku, poljubio je u usta, kako je posle pričala radoznalcima i hitro odveslao niz reku.

Ko je taj lepi veslač koji je isisao život iz mene a da me ništa nije pitao, mislila je posle danima i noćima, uzalud se prevrćući po suvom pesku kao postelji, sve čekajući lukavog neznanca da se vrati.

 

 

 

 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар