недеља, 10. децембар 2023.

MILAN TODOROV: HVALA NA PRIČI

 

Kako pisati o lepim mladim ženama? O poželjnim ženama . O ženama žudnje, fantazije i straha od odbijanja ili skandala.

Uzmimo za primer Gospođicu Iva Andrića.

Čitao sam je više puta. Uveren sam da je to Andrićeva najerotskija pripovetka. Ali, sve vreme, onda, dok sam je čitao i sada dok razmišljam o Gospođici, imam utosak da je Andrić pre ispisivanja tih redova vazda na ruke, i to do lakata, navlačio bele svilene rukavice.

To je savršena dramska minijatura.

Čitava priča drži se na komadiću bele devojačke noge iznad kolena i starcu koji biva time najzad nagrađen.

Sve je smo drhtaj oka i beline, za koju posle čovek misli da možda nije ni pokazana

Sa Bukovskim je to mnogo lakše:

„Sve u redu“, reče, „još mi se sviđaš.“ Sjedili smo tamo i pričali smo svemu i svačemu i dokusurili whiskey. Onda je ona ustala i ugasila svjetla. Osjećao sam se vrlo tužno i uvukao sam se u krevet i legao iza njenih leđa. Jeanny je bila  topla, obla, i mogao sam osjetiti njen dah, i njenu kosu što mi je golicala lice. Penis mi se počeo dizati i trljao sam se uz nju. Osjetio sam kako je posegnula dolje i smjestila ga.

„Sada“ , reče, „ sada je ono pravo.“

I onda i danas najteže je bilo pronaći, makar i najmanji, razlog za život. O razlozima za život sveta ili njegovo nepostojanje, nemam snage da brinem pored toliko zrelih momaka koji se upinju da nas ubede kako ga, ubijajući ljude, spašavaju.

Sedim na odmorištu šoping mola u onim žutim pomalo već isflekanim foteljama. Prilazi mlad crnpurast čovek i učtivo kaže samo jednu reč, sa pomalo stranim akcentim: Slobodno?

Razume se, kažem.
On klimne glavom, sedne i upilj se u svoj mobtel na kome uskoro počinje na nekom nerazumljivom jeziku da razgovara sa nekim. Sve vreme je, međutim, pogledavao u mene i smešio se očima. Ne znam zbog čega, ali bio sam uveren da je preživeli migrant iz Azije ili Afrike.

Kad je završio razgovor upitah ga odakle je.

Sa Kosova, reče.

Kako sa Kosova.

U stvari, iz Nemačke. Tamo sam već dvadeset godina. Bio sam oženjen Nemicom. Imam sa njom troje dece. Sad sam razgovarao sa njom. Htela bi da joj se vratim. Ali, ne mogu još dve godine. Gazda me nije prijavio i uhvatili me da radim na crno. Žena me, kad sam izgubio posao, ostavila.

Zbog drugog?

Ubio bi je.Nema ni sad nikog. Ostavila, tako, znaš kako žene ostavljaju...

Šiptar, upitao sam ga.

Ne, Goranac.
Zašto nisi otišao na Kosovo.

Imam prijatelje Albance tamo. Rekli mi da nije dobro da idem. Bio sam u srpskoj vojski. Znaš, regrutacija, rat, moraš.

I sad?

Radim moleraj. Kao i u Nemačkoj. Samo za pet puta manje pare. Ali, dobro je. Dođem ovde da se ugrejem, gledam lepe žene, šetam i molim se Alahu. Ovde su žene najlepše. Samo su jako čudne. Namerni te teraju da ih pogledaš, a onda se pretvraju da nisu to htele. Čudo.

Gospođice, pomislih ali mu ne rekoh.

Novosadske gospođice.

Tačno znaju kad vas spopadne jad, onaj muški, čemer bezženstva i onda pokušavaju, mile i brižne odista, da vam zagreju krv da se ne predate...pa – odu.

Ustao sam.

On je i dalje sedeo smešeći se dečački.

Sve najbolje, rekao sam mu.

I vama takođe. I...- zastade – hvala na priči.

 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар