субота, 9. децембар 2023.

MILAN TODOROV: TAMNA STRANA MESECA

 

 Uvek postoje dve strane. Mračna i svetla strana sveta. Kad je prvi čovek stupio nogom na Mesec,  bio sam dečak, nevin i svetao i očekivao sam da će se pojaviti Bog, uhvatiti tog Amera za ruku i povesti ga u tamnu stranu Meseca bez okolišenja.

Međutim, ništa od toga se nije desilo. Što je, svakako, dobro.

Jer da se pojavio Gospod Bog, stvoritelj svih svetova i starih i novih i inih u nastajanju, mi bismo sve znali.

I, što je najgore, znali bismo trenutak svoje smrti. Ako je to samo trenutak konačnosti u nizu preživljavanja. Verujem da to ostaje u sferi nemogućih gatalnih želja.

Zato je teško prepoznati žive.

Uvek zastanem i malčice se lecnem pred prizorom starog čoveka koji pleni bezazlenošću deteta a pati se kao Isus. Dobro, možda je poređenje preuveličano. Međutm, nisu nimalo preuveličane njihove žive oči na već umrlom licu, dlake iz ušiju, previše bujne obrve (čemu kad ne vide?), nesiguran hod i olinjala garderoba, mada ona nije u svemu najvažnija.

I ne samo da zastanem. Počeo sam, od nekog vremena i da im se javljam kao starim poznanicima. Poneki zastanu. Kao da se pitaju odakle se znamo. Neki od nijh, oni orniji za dlaku ali uzduž, pokušavaju da me ohrabre stereotipnim rečima u stilu „Samo tako“ ili „Ako, ako“. Premda sam odavno shvatio da reči uglavnom ništa ne znače, sa nekim se zadržim duže u razgovoru.

Jedan, Andrija je rekao da se zove, kao onaj popularni glumac kome sam poslao neki dramski tekst na čitanje i ne odgovara, rekao mi je da ima sedamdeset godina i da misli da je to dovoljno. Potpisao bi, kaže, da svako živi ni manje ni više nego sedamdeset godina i da ga u toj godini, a da ne zna trenutak kada će se to destiti, udari grom. Onaj, rekao mi je, koji nas je rodio može da učini da odjednom nestanemo. Toliko očekujem od njega. I prekrstio se.

Bio je visok i krakat. Viđao sam ga po velikim tržnim centrima. Išao je u belim jeftinim patikama ogromnog broja iako je zima uveliko počela. Tu skoro, posle našeg razgovora, vidim kupio je nove braon kanađanke. Mimoišli smo se. Iskezio se zadovoljno, iako se pravio da se ne poznajemo. A imali smo dobar razgovor. Njegova ideja o trenutnosti nestanka, bez dugih patnji i velikih sentimentalnosti, koja je došla iz usta jednog, kako mi je sam rekao neškolovanog i isluženog zidra, delovala je i za mene donekle prihvatljivo. Bilo je u njoj neko zrno mudrosti  koje se obični prospe iz usta nekog učitelja umetnosti koji i danas jaše na mazgi dok mu iz kompjuterskih bisaga ispadaju zrnevlja mudrotsti koje zobaju debele gradske ptice.
Možda sam već rekao, ali nije zgoreg da ponovim kako mrzim priče o smrti i pokušavam da ih se kurtališem kao stari pas upornih buva.

Zanimaju me samo oblici preživljavanja.

Dobroj teta liji iza propale ciglarske kolonije sinoć sam odneo parče preostale, doduše malo isuviše slane švargle. Večeras, kada sam zastao pored železnog strujniog stuba, švargle nije bilo.

Pomislih, shvatila je igru. I opet sam na istom mestu, malo u šipražju, da je ne bi kerovi ljubimci koje gazde tuda šetaju svako veče, otkrili i pojeli, ostavio malo kožure od slanine mangulice skuvane u pasulju gradištancu na tihoj vatri na terasi.

Lisico, rekao sam maltene nečujno, evo ti, ovo, malo je, ali možda dosta da očuvaš mali nesiguran život i čuvaš ga do trenutka.

Nisam rekao smrti.

Zatim sam se odvezao do onog šoping mola.

Moj zidar je šepao.

Nove cipele i novi život uzele su danak u žuljevima.

Pozdravio sam ga, iako se on pravio da se ne znamo.

Bilo mi je kristalno jasno da ni on ni ja ne možemo preoktrenuti svet, ali umešani smo u pokušaj lisice da to potankošću događaja obeleženih malim častima večere - učinimo.

Posle nekoliko dana videh ga sa damom crnih upalih očiju.

I ona je, činilo mi se da sam je zapazio, danima i večerima usmaljena sedela na retkim i već zamrljanim rasparenim foteljama na odmorištima uvek pretoplih hodnika trgovinskih centara.

Ne znam ko ih je i kako spojio.

Išli su, onako staromodno, planinski, on napred a ona sa tašnicom od crne kože koja se klatila o nadlanici desne ruke, par koraka poslušno iza njega, muškog predvodnika.

Bili su biseri. Niko ih nije spojio. Našli su se u poslednjem trenutku kad su već odustali od spasavanja sebe.

Pomislih, da li  postoji isstorija spasavanja sopstvenog života; ali kako je to lepo odgovorila jedna moja ptijateljica na društvenj mreži: To je pitanje za milion dolara a ja trenutno možda nemam kod sebe toliko.

 

 

 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар