уторак, 26. децембар 2023.

MILAN TODOROV: SVE NAJBOLJE

 

Posle Božica nakupilo se mnogo kostiju i različite, uglavnim mesnate hrane, koju sam nameravao da odnesem na naše mesto. Tako sam zvao onu tajnu stazu u šipražju koja je krivudala iznmeđu ugašene ciglane i groblja koje su širilo. Znao sam od ranije da u podnožju groblja, koje beše na maloj uzvisini, postoje u jakoj glini iskopane jamure u kojima su se, ne samo skrivale životinje, negu su tu svoj zagrobnu mir nalazli i pametni psi koji bi se tu dovlačili da umru, predosećajući sasvim jasno a ćutke sopstveni kraj. Imao sam jednu divnu lovačku kerušu koja me je, jednom prilikom odvela do psećeg groblja. Skoro sam zaboravio na to, ali kada se, teško bolesna, imala je rak sisica,ona, majka dvetoro braon kučića; ipak iskrala iz dvorišta i nestala, znao sa gde je. Nisam nikada više otišao tamo.

Večeras sam, po običaju zastao i krenuo sa crvenom papirnom kesom ka banderi i puteljku iza nje kad se preda mnom iznenada ukazalo neko stvorenje nalik na krupniju mačku. Trgao sam se i zastao.Stvorenje je šmugnulo nazad. Bilo mi je sada očigledno da je reč  o mladoj licici, jer mačke, čak i nepoznate, ne beže od ljudi, nego nas naprosto iritiraju prelazteći nam put što po verovanju donosi nesreću.

U tom trenutku nisam mislio ni o sreći ni o nesreći. Mislio sam samo kako da produžim neki život.

Uostalom, životinjka se povukla  a i da nije, da je mačka i da mi je prešla put, ne bi to imalo nikakvog posebnog smisla. Ne verujem u stalnost sreće koja obitava negde u našem prikrajku da bi se, tek tako, pojavila ili izgubila zbog neke obične tvrdoglave životinje.

Možda verujem u trenutke. Trenutke sreće, ljubavi, zdravlja, morala, stvaračkog zanosa, sreću starih vremena koje niko ne pamti, sreću koju ti donese nesanica, briga i tuga.,,,ušasavam se, verovatno kao i svako da mislim o budućnosti i te misli su toliko glupe da mi je teško da ih navodim. Ipak ću reći kako smatram da se život ne prekiada smrću, kao šro se ni ljubav jednim započeta nikada ne kida - nego mi i posle nje nastavljamo da živimo u fragmentima tuđih života, dece, unučadi, životinja, mačaka i lisica samo u obliku novih a istih žena.
Što da ne?

Možda zbog toga pišem ove fragmente.

Možda i zbog toga šro ne verujem u celinu i harmoniju dva bića.
Uvek neko nešto zasere.

Felicita a momenti, govorim sebi, rapavim glasom dok pored mene juri crni džip sa upaljenim dugim svetlima kao da stvari i bez njih, u pola noći, nisu kristalno jasne.

Dakle, ostavio sam kosti uz banderu.

Njima ću se baviti kada se posle dva sata budem vraćao iz večernje kupovine.

U šoping molu, u holu na drugom spratu sada je umesto velike jelke i saonica od lažnog zlata postavljen zid sa pregradama za novogodišnje želje.

Zastajem. Interesuje me. Ne volim nikakve zidove, samo one koje ispunjavaju želje. Poput zida u Jerusalimu, u kome sam ostavio cedulju, pre mnogo godina, sada ju je vetar svakako oduvao, ali tada mi je bila životno važna i želja mi se, ispisana na papiriću, na srpskom jeziku u tom podeljenom arapsko jevrejskom gradu, sa milionima molbi ipak ispunila.

Zbog toga pitam ljubaznu mladu devojku (uzgred zašto od tih promoterki uvek žele da oskudnom odećom načine zavodljive kurvice?) o čemu se sad tu radi.
Stvar je jednostavna, kaže, samo zavucite ruku u bilo koju kovertu i izvucite papir na kome vam je neko poželeo nešto za nastupajuću godinu.

Bojim se, rekao sam pomalo uplašen.

Zašto, pitala je iskreno iznenađena, ljudi u ovo vreme žele jedni drugima sve najlepše i najbolje.

Da, razumem, ali da li oni to žele sebi ili meni, koga uopšte ne poznaju?

Trepnula je očima.

Mislim, reče, da žele vama, uprkos svemu.

Dobro, rekoh, da probam.

Zavukao sam ruku u platnenu pregradu i  izvukao beli papirić na kome je štampanim slovima, crnim flomasterom pisalo:
Jebem ti mater i želim ti sve najgore.
Ispod se nalazio neki broj telefona.

Uzeo sam od devojke ponuđeni papir i na njega napisao

PREVARA.

Ništa nisam rekao devojci koja mi se ljubazno zahvaljivala.

Otišao sam nekoliko desetina metara dalje i nazvao telefon čiji je broj bio zapisan na prostoru želje za mene.

Halo?

Halo, javio se slabašni starački glas.

Vi ste napisali onu poruku?

Ne znam, ja danima ne izlazim nikud.

Pomislio sam da sam pogrešio. Zavukao sam ruku u džep i ponovo prelistao savijeni beli karton, nisam pogrešio. Broj je bio taj.

Da li je ovo vaš broj?

Jeste.

Da li ste sigurni da vi niste bili u megamarketu i pisali poruke sa najlepšim željama.

Sine, rekla je ozbiljno, ja više ne pamtim ništa. Zbogom. Dugo sam čekala da mi se neko kao ti javi da mu kažem zbogom.

Vraćao sam se istim putem. Unaokolo su odjekivale petarde u slavu rođenja sina Božjeg koji je svojom smrću učinio da svi budemo večno živi, u fragmentima.
Lisica je sve pojela.

Nije bilo ostataka.

Neko ipak čisti ovaj svet.

Ne znam kako.

 

Нема коментара:

Постави коментар